Schrack Technik Kft.
  • INFRAFŰTÉS

    A hatékonyság és a kényelem találkozása

A hatékonyság és a kényelem találkozása

A legtöbb ember nagyon kellemesnek találja a nyílt tűz vagy a nap melegét. Ennek oka a nagy mennyiségű ártalmatlan infravörös sugárzás, amely különleges melegérzetet ad nekünk. Az infravörös sugárzás Napunk alapvető természetes összetevője. A Föld felszínére érkező napsugárzás 50%-a infravörös sugárzás. A Nap által felmelegített Föld és minden test infravörös sugárzást bocsát ki. Az infravörös sugárzás különlegessége, hogy amint a bőrünket éri, azonnal melegségként érzékeljük; például egy nagyon hideg téli napon: ha az árnyékban állunk, megfagyunk, de amint a napon állunk, felmelegszünk. Pontosan ez az, ami az infravörös hő különlegessége és az összes infravörös fűtőberendezés funkcionális alapja.

Az infravörös fűtőberendezések nem a levegőt, hanem a testet melegítik. Minden infravörössel felmelegített test lassan visszaadja a tárolt hőt a helyiségnek, azaz minden fal, tárgy stb. hőtárolóként működik. Még ha a helyiséget szellőztetjük is, akkor sem vész el az összes tárolt hő.

Az infravörös fűtés számos ökológiai és egészségügyi előnye is jó érzéssel tölt el bennünket. Alacsony energiaigénnyel rendelkezik, amely környezetbarát módon fotovoltaikus rendszerekkel is előállítható. Az infravörös mélyhő pedig kellemes, egyenletes klímát biztosít, valamint teljesen kizárja a por felkavarodásának lehetőségét az adott helyiségekben.

Infrafűtés

A Schrack Technik különféle infra-fűtőpaneleket kínál falra- és mennyezetre szerelhető változatokban infrafűtés-rendszerekhez. Nálunk megvásárolhatja a hozzá illő vezérlőegységet is.

Előnyök és jellemzők

  • Falra- és mennyezetre szerelhető panelek
  • Teljesítmények széles választéka
  • Vezérlés: egyszerű, rádiós, SmartHome és vezetékes megoldások
  • Hősugárzó léptetős fokozatállítással
  • A beszereléshez szükséges kiegészítők

Infrafűtés-rendszer

 

 

 

 

 

 

 

 

+ Alacsony beruházási és telepítési költségek

+ Rugalmas az átmeneti időszakban

+ Alacsony légkeringés és porfelverődés

+ Helytakarékosság - nincs szükség kazánházra

+ Nincs környezeti hatás

 

- Nincs lehetőség tüzelőanyag-tárolásra

- Saját rendszer szükséges a melegvíz-előkészítéshez

- A PV-rendszer alacsony energiatermelése a téli hónapokban

- Összetettebb tervezés, ha fő fűtési rendszerként használják.

Olaj, gáz, pellet, szilárd tüzelőanyaggal való fűtés, távfűtés

 

 

 

 

 

 

 

 

+ A meglévő rendszer használhatósága

+ Részleges tüzelőanyag-tárolás lehetséges

+ Melegvízrendszer rendelkezésre áll

+ Alacsony tervezési ráfordítás

+ Érzéketlen a külső hatásokra (nedves szennyes a radiátoron stb.)

 

- Szerviz- és karbantartási költségek

- Magas energiaköltségek

- Levegőáramlás és porfelverődés

- Környezeti hatások: CO2, zaj, szag

Mi az infavörös sugárzás

Naponta találkozunk infravörös (IR) sugárzással a napsugárzás formájában. Fizikailag az IR-sugárzás egy elektromágneses hullám, amely a fény vörös tartománya alatt helyezkedik el, és a szabad térben terjed 780 nm és 1 µm közötti hullámhosszon. Minden meleg test infravörös sugárzást bocsát ki. Minél forróbb a felület, annál rövidebb a hullámhossz és annál intenzívebb a sugárzás. A hullámhossz függvényében megkülönböztetünk A, B és C sugárzást. A hőmérséklet emelkedésével a hősugárzás sugárzási maximuma a rövidebb hullámhosszúságok felé tolódik el, egészen a látható fényig. Amikor az infravörös sugárzás a bőrünket éri, azt hőnek érezzük. Ez a hatás fűtésre is használható.

Infravörös sávszélesség a gyakorlatban

IR-A

A rövidhullámú sugárzók, más néven infravörös sugárzók felületi hőmérséklete legalább 900 °C. Vörösen világítanak, gyakorlatilag nincs szükségük felmelegedési időre, és a sugárzási arányuk több mint 90%. A sugárzó hőt alig befolyásolja a huzat vagy a szél. Ezért ezek a sugárzók ideálisak kültéri alkalmazásokhoz.

IR-B

A középhullámú infravörös sugárzók 1400 nm és 3000 nm közötti infravörös sugárzást bocsátanak ki, és 300 és 900 °C közötti felületi hőmérsékletűek. Nem bocsátanak ki fényt, ezért kültéri alkalmazásokban is alkalmazhatók. Nem termelnek fényt, ezért sötét sugárzóknak is nevezik őket. A középhullámú infravörös sugárzókat mindenütt használják, ahol zárt helyiségekben fokozott hőigény van.

IR-C

A hosszúhullámú infravörös sugárzók 200°C-os felületi hőmérsékletig használhatók. A falon kb. 100°C-os, a mennyezeten pedig 200°C-os felületi hőmérsékletű panelek használhatók. Mivel a sugárzás maximuma az infravörös tartományban van, ezért született meg az infravörös fűtés kifejezés. Az infravörös fűtés ideális a lakóterek fűtésére.

Az infravörös fűtőberendezés felépítése

Ahhoz, hogy a felület ilyen módon felmelegedhessen, az infravörös fűtőtestek magjában grafitból, szénszálakból vagy fémből készült fűtőelem található. A jobb hőátadás érdekében ez a fűtőelem egyes modelleknél közvetlenül a fűtőtest előlapjába is be van szőve. A fűtőelem mögötti, általában kőzetgyapotból készült szigetelőréteg biztosítja, hogy a termelt hő elsősorban a szoba felé távozzon. Ez nemcsak a falat és a mennyezetet védi, hanem növeli az egész rendszer hatékonyságát is. Alkalmanként további tükrök is biztosítják, hogy a keletkező infra sugárzás főként a helyiségben tükröződjön vissza. Az előlap üvegből, kerámiából vagy fémből készül, és az anyagtól függően különböző kialakítási lehetőségeket kínál. Az üvegből például festménynek látszó felületek hozhatók létre, vagy fürdőszobai tükörként szolgálhatnak. Minél nagyobb teljesítményű azonban egy infravörös fűtőberendezés, annál nagyobbnak kell lennie a sugárzó felületének. Ellenkező esetben a létrehozott sugárzás nagy része kihasználatlanul marad működés közben. Az üveg és a tükrök minimálisra csökkentik az IR-panel hatékonyságát.

Az infrafűtés-rendszer előnyei

A mindenes - szinte bárhol használható

Az infrafűtés-rendszerek szinte minden elképzelhető alkalmazásba beépíthetők, az új épületektől a régi épületekig, irodákba, műhelyekbe stb. Az IR-fűtőtestek teljes fűtési rendszerként, valamint a nem hatékony és drága fűtési rendszerek (pl. éjszakai tárolófűtőtestek) helyettesítésére vagy kiegészítő fűtésként egyaránt alkalmasak. Az alacsony kapcsolt terhelések, a pontosan meghatározott üzemidő és az egyedi helyiségvezérlés csökkenti a fűtési időt és a fűtési költségeket a hagyományos fűtési rendszerekhez képest. A kellemes meleg és az egészséges helyiségklíma, amely növeli a jó közérzetet, csak néhány előny, amely az infrafűtés-rendszerek használata mellett szól. Az infravörös fűtőberendezések nemcsak energiát takarítanak meg, hanem egyszerű és költséghatékony telepítésükkel, széleskörű karbantartásmentességükkel és rugalmas beépítési lehetőségeikkel is meggyőzőek.

Mi az a sugárzó hő vagy hősugárzás?

Ha két, egymástól nem szigetelt test között hőmérséklet különbség van, a hő a magasabb hőmérsékletű testből az alacsonyabb hőmérsékletű testbe áramlik egészen addig, amíg a különböző hőmérsékletek ki nem egyenlítődnek. Fizikailag a hőátadás három típusát különböztetjük meg:

 

Hősugárzás illetve sugárzó hő

A hőátadás folyamata a természeti törvények alapján zajlik. A hő minden meleg anyagból a hűvösebb környezetbe sugárzik. A levegőt szinte veszteség nélkül, felmelegítés nélkül átjárja. Pontosan ezt a hatást használják az infravörös fűtőtestek és radiátorok a helyiségek fűtésére. A szilárd testek, például a falak, bútorok, emberek stb. elnyelik a hősugárzást, és visszaverik azt a helyiségbe. A sugárzó hő élettanilag jótékony és kellemes hatással bír. Melegség- és kényelemérzetet nyújt - hasonlóan a napsugarakhoz vagy a kandallóhoz.

 

Hővezetés

Hővezetés esetén a hőátadás közvetlen érintkezés útján történik, például egy főzőlapon. Ezt a hőátadást nem használják a helyiségek fűtésére.

 

Hőáramlás - konvekció

Ezt a hőátadási elvet a mai napig szinte minden elterjedt fűtési rendszerben alkalmazzák, legyen szó központi fűtésről, kályhafűtésről, elektromos tárolófűtésről, konvektorokról, gyorsmelegítőkről, valamint ventillátoros fűtőberendezésekről.

A megújuló energia hatékony felhasználása

Fotovoltaikus rendszerekkel kombinálva (energiatárolóval vagy tárolás nélkül, illetve önfogyasztás-optimalizálással vagy anélkül) az infravörös panelek a rendszer önfogyasztásának mértékét is növelhetik a még hatékonyabb üzemeltetés érdekében. Ez "kettős hatást" eredményez, mivel a saját termelésű villamos energia fűtésre is felhasználható, és ennek alapján a fotovoltaikus rendszer hatékonysága és kihasználtsági foka jelentősen megnő. Különösen az átmeneti időszakban (nyár/tél) a fotovoltaikus rendszer energiája optimálisan felhasználható az infravörös fűtés működtetésére.

___________________________________________________________________________________________